Курка-блюдо, без якого не обходиться жоден пікнік або святкове застілля. Смачно приготована страва завжди ситно нагодує сім’ю. Жорсткість м’яса, його аромат і смак залежать від маринаду, в якому витримується тушка перед приготуванням. Ми розповімо, як найкраще приготувати куриный шашлык.
Як замаринувати курку: основні правила
З цілої або рубаної птиці можна приготувати масу страв. Курятину смажать, варять, тушкують, запікають в духовці і на грилі, фарширують, коптять, роблять шашлик. У багатьох випадках приготування починається з попереднього етапу – маринування курки.
Незалежно від обраної суміші, є загальні правила підготовки м’яса, дотримання яких дасть вам найніжнішу, соковиту м’якоть зі збереженням всіх поживних речовин. Перед тим як відправити цілу птицю або порційні шматки в жаровню, на сковороду або мангал, необхідно запам’ятати наступне:
Якщо курятина зберігалася в морозилці, її потрібно повільно розморозити при кімнатній температурі.
Продукт миється, а зайва вода видаляється за допомогою паперового рушника.
Гомілки, стегенця досить витримати в маринаді 2-3 години, а грудку, крильця – 1 годину. Процес буде ефективним, якщо посуд з м’ясом тримати при кімнатній температурі, наприклад, ви залишите миску просто на кухонному столі.
Тушка просочується довго, тому її потрібно ставити в холодильник. Маринування курки цілком починається з вечора, а якщо блюдо потрібно до вечері, то з ранку.
Сіль не додається відразу зі спеціями, якщо м’ясо буде лежати в маринаді кілька годин. Вона витягує з волокон вологу, і їжа стає жорсткою. Солити продукт рекомендується за 10 хвилин до початку термічної обробки.
Уважно поставтеся до вибору масла. Соняшникова відмінно поєднується зі пекучим перцем, оливкова підкреслює пікантність паприки, різних трав. А ось кукурудзяне можна використовувати з будь-якими складовими. Масло має бути тільки рафінованим. Не маючи власного яскравого смаку і запаху, воно допомагає розкритися інгредієнтів страви, не заглушає їх аромат і смакові особливості.
Правильно, коли основа маринаду для курки містить будь-яку кислоту. Саме вона розм’якшує м’язові волокна і робить готовий продукт ніжним, зберігаючи вологу.
Не варто застосовувати майонез в маринаді для смаження курки. Його недостатньо для створення кислого середовища, а призначення соусу – заправка готових холодних страв. Замість майонезу краще використовувати кефір, лимонний сік, несолодкий йогурт.
Особливу увагу приділіть спеціям. Обов’язково додайте перець. Який залежить від уподобань: пекучий чилі або більш м’який — чорний. Наситить курятину смаком різнотрав’я: м’ята, розмарин, базилік, майоран, чебрець. Гурмани не пройдуть повз куркуми і каррі. А якщо в блюдо планується додати гриби, сир, тоді варто використовувати в маринаді мускатний горіх – вишуканий смак забезпечений.